fredag 14. desember 2012

Magasinforside

Her er den ferdige magasinforsiden min
Jeg har redigert denne forsiden i InDesign. Jeg har laget et blad som heter Baked and delicious. Bladet er et bake blad som skal inneholde forskjellige oppskrifter og ideer for baking. Denne utgaven har temaet Winter wonderland og hoved fokuset er cupcakes. 

Jeg har fulgt CRAP reglene. Kontrastene i denne forsiden er fargene fra lyst til mørkt. Og de kalde fargene i fotografiet. Jeg hat brukt forskjellig fonter til tekstene. Det er forskjellig størrelser på tekstene, alt etter hva som skal først fange leserens oppmerksomhet. 
Repetisjonene i denne forsiden er fargene, det er de samme fargene som går igjen. Fargen i cupcake frostingen går igjen i overskriften. De samme fontene går igjen i de forskjellige tekstene. det er samme avstand mellom den de tekstene som står helt ytterst på sidene til der siden slutter. 
Linjeføringen jeg har brukt i denne forsiden, loddrett, tekstene er på linje med hverandre, helt fra overskriften og ned til der det står Winter wonderland er det en linje, og på andre siden fra der de små under tekstene står og ned til Winter wonderland. 
Nærhet, det som hører sammen står sammen. 

For å forsterke budskapet Winter wonderland er det fult av snø rundt cupcakene og fargene er med på å understreke at det er kalt, de er kalde farger. 

Forsidefoto

Dette er det ferdig redigerte bildet til magasinet
Jeg tok bildene i RAW fil, noe som gjør at vi kan endre litt på instillingene. I redigeringen har jeg redigert temperaturen i bildet til en mer kjølig farge. Jeg tok også exposuren litt opp til +1.10. Så tok jeg kontrasten opp på +44, highlights på +10, whites på +14, blacks på -4 og clarity på +20. Jeg endret også litt på tone curven. Grunnen til at jeg gjore alle disse endringene var for å få fargene enda sterkere og klarere. Jeg lyste opp snøen for å få den ekstra hvit og tok opp svartfargen i bildet for å få en mer gjevn bakgrunn med treet i bakgrunnen, og for at bildet skulle bli mer eventyrlig og kaldt. 
Så åpnet jeg bildet i photoshop, jeg brukte en svart brush tool med svart og en lav opacity på 14%. Og brukte den nederst på bildet og litt i toppen, dette gjore jeg for å få teksten bedre frem. 

Forsidefoto

Her er det uredigerte bildet av forsidefotoet.
Dette bildet passer til magasinet Baked and delicious fordi jeg har bakt cupcakes. Og satt de i et stativ. Du ser at det har blitt bakt her siden du ser sprøyteposen vedsiden av med samme frostingen i som er på cupcakene. Og de hvite sjokoladene som er en av ingrediensene. Utsturet som ble brukt under laging, kokebok, visk og slikkepott. 
Jeg har fått frem vinteren i winter wonderland som var temaet til dette bladet. All snøen er med på å vise det, og julekulene. Jeg har også pyntet cupcakene og bordet med snøfnugg strøssel. 
Det er også kalde farger med i dette bildet, blå, lyseblå, hvit, sølv, hvit og svart. 
Bildet passer til målgruppen siden kreative kvinner gjerne går lyst til å kjøpe dette bladet for å lage dem selv. 
Bildet er gjerne litt grått og fargene kommer gjerne ikke så godt frem i dette bildet men det skal jeg redigere i photoshop. 

onsdag 12. desember 2012

Øvingsoppgave Kontraster

Den siste øvingsoppgaven vi fikk var at vi skulle finne en eller flere kontraster. På bildene har jeg valgt å bruke farge som kontrasten.


Øvingsoppgave "Rule of thirds"

Den andre øvingsoppgaven gikk ut på å følge "Rule of thirds" reglene. Og slik ble resultatet.

Øvingsoppgave Former som danner andre former

Denne uken har vi jobbet med PTF (prosjekt til fordypning) i foto. Vi skal lage en forside til et valgfritt magasin. I tillegg har vi fått noen øvingsoppgaver. Den ene øvingsoppgaven vi fikk var å ta bilde av former som danner andre former. 

Forsidefoto ide

Navnet på bladet mitt er Baked and delicious (Det er et blad som heter det fra før av).

Temaet for denne utgaven av bladet skal være Winter wonderland.

Her en er skisse av hvordan bildet skal se ut. 
Det skal være et cupcake stativ fult med cupcakes med lyseblå glasur og snøfnugg som pynt. Det skal være masse snø rundt. Det skal også ligge noen ingredienser, kokebok osv... på bordet. 

Jeg kommer til å bruke en kokebok, ingredienser, visp, strøssel som er formet som snøfnugg og et vindu ut til snøen som er med på forstrke budskapet. 

Jeg kommer til å bruke kalde farger, som hvit, flere farger av blå og lyseblå og kontrast farge svart. Dette gjør jeg for å få et vinteraktig og stemningsfult bilde. 

Jeg kommer til å bruke fontene antikva, grotesk og skriveskrift for å forsterke budskapet. 

Målgruppen min er kvinner (som liker å spise/ lage kaker);-). Fra 15 til 60+. 

søndag 18. november 2012

Dubbing

Denne uken har vi jibbet med dubbing. Dubbing er når du legger på lyd og stemmer oppå en film eller et klipp. Oppgaven vi fikk var å finne et filmklipp på ca. 2 minutter. Vår gruppe valgte et klipp fra Madagaskar 3. Kliper herer "Car chase". Gruppen vår valgte å skrive om hele manuset til en morsom historie. Vi tok opp stemmene i lydstudioet på skolen, og noen av de andre lydene ble tatt opp rund omkring når vi fant en lyd som passet, og noen lyder fant vi på nettet. Og til slutt satte vi alt sammen og redigerte filmen i Adobe Premiere CS6.

Og her er den ferdige filmen vår.

fredag 9. november 2012

Journalistikk periode

De tre siste ukene har vi jobbet med en journalistikk periode der det ferdig produktet skal være et portrett intervju.

Oppgaven vi fikk var denne:
Du skal skrive og lage et portrettintervju av en person som gir av seg selv for å hjelpe andre eller bidrar til en forandring i andres liv. Det er du som må finne denne personen. Du skal ha også ta et portrettfoto av vedkommende. Sluttproduktet skal lages i Indesign, eksporteres og leveres som PDF- fil på Itslearning. 

Hva som kjennetegner et portrettintervju er at det har skildring, det vil si at vi beskriver hvor vi er og hvordan personen oppfører seg, et eksempel kan være: Hun tar en slurk av kaffe koppen. Et annet portrettintervju kjennetegn er at du fortelelr. Og at du fører en dialog, du stiller et spørsmål og får svar. Du må også ha med noen layout elementer, tittel, ingress, sitat, brødtekst (selve teksten), mellomtitler, byline (der det står hvem som har skrevet og tatt foto), faktabolk, spalte, font, antikvaskrift, grotesk skrift og skriveskrift. Du er ikke nødt til å ha med alle disse elementene men resultatet blir gjerne bedre da.

Vg1 Medier og kommunikasjon laget et magasin som vi har kalt for "Nærvær". Magasinet består av ca 10 portrettintervjuer som blir valgt ut av lærerene. Intervjuene er med mennesker som bruker av sin tid og sine krefter på å hjelpe andre, som gir av seg selv for å bidra til en forandring i andres liv. Vi kaller dem gjerne for ildsjeler eller hverdagshelter.


Magasinet selges for kr. 50,- og inntektene går til byprestenes arbeid i rusmiljøet i Sandnes. Magasinet "Nærvær" vil være vårt bidrag til byprestene. Magasinet kommer i forlengelsen av en tradisjon der flere hundre elever fra Vågen skaper en forestilling med dans, drama og musikk i Sandnes kulturhus 

Den første uken presenterte lærerene oppgaven for oss. Så skulle vi lage en arbeidsplan der vi skulle sette opp hvem vi skulle intervjue og når. Og så lærte vi om hva et portrett intervju skal skrives, og fikk noen øvings oppgaver i forbindelse med det. Vi lærte også noen grunnlegende teknikker innen Indesign. Og vi skulle lage vårt forlag til fremsiden av magasinet.

Jeg valgte å tegne i Illustrator og male med akvarell maling for så å skanne det inn på pcen. Så laget jeg resten av forsiden i Indesign.





































Den andre uken gikk til å intervjue og skrive portrettet. Jeg valgte å intervjue en dame som heter Linda-Merethe Øye hun har startet arrangementet "Jul for alle", der holder julaften for folk som ikke vil være alene osv...

Den siste uken fikk vi karakter på det vi hadde skrevet og laget layouten til selve portrettet. Så hele denne uken har vi jobbet med å lage designet til innlegget i Indesign. Vi måtte enten lage 2 sider eller 4. Jeg valgte 4 siden jeg hadde så mye tekst. Når vi skulle lage dette designet mått vi følge noen som kalles for CRAP der hver bokstav står for noen ting du må huske på å følge
 CONTRAST - Kontrast 
Kontrasten kan være for Farger, Fonter, Størrelser og Formkontrast. 
REPETITION - Repetisjon 
Repetisjon kan være for Farger, Fonter, Mellomrom og avstander og Grafikk og detaljer. 
ALIGNMENT - Alignment/ Linjeføring 
Linjeføring kan være for Utvendige marger, På linje både opp og ned og Tekster under bilder. 
PROXIMITY - Nærhet/ Gruppering 
Gruppering kan være for Avsnittsoverskrift, Nært et bilde og Mange bilder. 

hvis ikke følger disse tingene kan det ende med at intervjuet blir helt CRAP!

Her ser du portrettintervjuet mitt



fredag 19. oktober 2012

Fotomontasje

Denne uken har vi jobbet med fotomontasje. Jeg valgte å gå for Snehvit ideen min. Og her ser du resultatet. 























Det ferdige bildet ble litt annerledes enn skissen jeg tegnet tidligere denne uken. Jeg valgte å bare t abilde av fire dverger i stedenfor alle. Dvergen helt til venstre "Brille" holder en lys lykt og den vedsiden av er "sinnataggen" og ser skeptik/ sint på eplet som den onde heksen er på vei til å gi snehvit. De to bakerste dvergene ser på hverandre mens den ene sitter oppi en trillebår og holder en spade mens den andre holder i trillebåren.

Jeg har redigert bildene i photoshop. Der har jeg for det meste brukt Polygonal Lasso tool og Eraser Tool, men også andre redigerings metoder som å justere lyset og farger osv...

Jeg ble ganske fornøyd med dette bildet fordi jeg synes at fargene ble veldig fine og høstlige og jeg har fått til å sette bildene sammen på en troverdig måte.

onsdag 17. oktober 2012

Fotomontasje - Forarbeid

Denne uken så jobber vi med en oppgave som heter fotomontasje. Der skal vi finne en location (en plass) der vi skal ta bilder. Først skal vi ta av bare bet som er "bakgrunnen" og etterpå skal vi enten ta bilder av oss selv eller av en annen. Grunnen il dette er at vi skal til slutt redigere alle bildene inn i et bilde. Slik at en person kommer på flere steder i bildet samtidig.

Først skulle vi lage et tanke kart der vi skulle prøve å komme på tre ideer.





















Etterpå skulle vi lage en arbeidsplan det vi skulle skrive hva vi skulle gjøre de forskjellige dagene.


 Og så skulle vi egne en skisse til hver av ideene vi laget. Jeg kom opp med snøhvit og de syv dvergene, runaway bride og  et kontor. 

Her ser du skissen av snehvit og de syv dvergene. Her er eplet forgrunn, snehvit mellom grunn og de syv dvergene bakgrunn. 

Her er skissen av snehvit og de syv dvergene 

Her er skissen av runaway bride 

Og her er kontor skissen 

fredag 5. oktober 2012

Piktogram

Denne uken så har vi jobbet med piktogram del 2.
Piktogram er en svært forenklet figur som skal få frem et budskap som skal vise hva som er her eller om det er fare osv... Et eksempel på piktogram er doskilt. Når du ser det symbolet vet du med en gang at det er et toalett uansett hvilket land du er i.
Vi jobbet med piktogram del 1. for 2 uker siden. Da skulle vi velge et tema. Vi fikk velge mellom
  •  Barnehage
  •  Cruiseskip
  •  Aldershjem
  •  Hotell
  •  Ungdomssted/klubb 
Jeg valgte Barnehage. Så skulle vi lage et tankekart der vi skulle samle sammen alle tankene vi hadde omkring dette temaet. Og så videre skulle vi komme på tre ting som vi ønsket å lage piktogram av, for eksempel noen lego klosser som skal vis hvor lekene skal være. Jeg valgte å lage et piktogram til der ungene sover, en til der de skal legge lekene sine, og en til der de skal henge av elelr kle på seg klærne. Til det piktogrammet som skulle være der de skulle sove valgte jeg å lage en skisse av en sovede baby. Til den der de skulle ta/ legge vekk lekene valgte jeg å tegne et spann og en spade, og til gardroben valgte jeg å tegne en regnjakke og en sydvest. Vi måtte tenke på hvilken målgruppe piktogrammet var ment til, i dette tilfellet til ungene og ansatte. Vi fikk velge max 2 farger pluss svart og hvit. Jeg valgte rød og gul fordi jeg syntes at de stør i fin kontrast til hverandre og det er to lekne farger. 
Her er skissene mine:


Og denne uken har vi jobbet med piktogram del 2. Da skannet vi inn tegningene til macen for så å legge de inn i illustrator. Der skulle vi tegne skissene med pen tool. 
Og her er det ferdige produktet. 




fredag 28. september 2012

Panorama

Idag fikk vi i oppgave å ta et pnorama bilde. Vi skulle ta flere bilder for så å sette dem sammen i photoshop. Vi følgte denne tutorialen (trykk her).


torsdag 27. september 2012

Dybdeskarphet

Dybdeskarphet handler om hva og hvor mye og hva i bildet som skal være skarpt. Det området som vises skarpt innover i bildet kaller vi for dybdeskarphet. Dybden er avhengig av flere faktorer, men vi kan kort si at stor blenderåpning gir liten dypde-skarphet, mens liten åpning gir stor dybdeskarphet. 
Her er to bilder. Det ene er med stor blender åpning (som gir lite dybde-skarphet), mens det andre har en liten åpning (som gir stor dybdeskarphet).

PS: En ting som sikkert kan være forvirrende når en snakker om dybdeskarphet er at jo større blender åpning du har, jo mindre tall skal du ha. Og jo mindre åpning du har jo større tall skal du ha.


Her bruker jeg lukkerhastighet på 1/40 , ISO 640 og blenderen 5,6, og så fokuserer jeg på smykket med korset, og da blir ringen, og resten av bakgrunnen uskarp. 


Her bruker jeg lukkerhastighet på 1/30 , ISO 6400 og blenderen 20, og her har jeg ikke fokusert på noe spesielt, så da er alt i bilde like skarpt. 

Motlys

En motlys situasjon er en situasjon der det er en sterk lyskilde, for eksmpel sola, et vindu eller en lampe. Og den fororsaker at motivet blir mørkt og kan mise sin kontur. I stede for at sola lyser opp motivet i et vanlig bilde er sola rettet mot kameraet og man får får en "motlys" situasjon. Kameraet vi automatisk ta bildet av der lyset er. Men når vi bruker manuel innstilling isteden for auto kan vi fikse det. 


Her fokuserer kameraet på lyset fra utsiden av vinduet. 
ISO 800, Blender 18 og lukkerhastigheten på 1/60. 


Her har jeg justert blenderen som igjen redigerte eksponeringen. Og så måtte jeg justere lukkehastigheten alt etter hvor lyst eller mørkt det ble. 
ISO 800, Blender 6.3 og lukkerhastigheten på 1/60. 

Etterpå tok vi frem en reflektor, som tar opp lyset og reflekterer det til fjeset, slik at det blir lyst opp. 


Dette bildet har ISO 800, blender 7.1 og lukkerhastigheten på 1/60. 

Lukkertid

Lukkertid er den tiden lyset slippes inn i kameraet. Hvis du skal ta bilde av et stillestående motiv, er det lurt å ikke ha så alt for lang lukkertid. For hvis du har lengere lukkertid bør du enten ha et stativ eller noe å lene deg på, siden en vil alltid skjelve litt, og da blir bildet uklart. Men jo raskere lukkertid du har jo mindre lys tast inn i kameraet, så du må finne balansen. Men hvis du har for lang lukkertid kan du ende opp med at bilde tar inn for mye lys, og da blir bildet også lysere. Vi har blitt annbefalt å bruke 1/60. 

Dette bildet er tatt men en rask lukkertid, 1/125. 


Dette bildet er også tatt men en rask lukkertid, men denne gang med 1/200. 


Når jeg tok dette bildet, følgte jeg bilen med kameraet. Da blir bilen klar, og bakgrunnen uklar. Bildet er tatt med kort lukkertid, 1/10. 


Detter bildet er tatt på samme måte, med lik lukkertid. 

onsdag 26. september 2012

Brennvidde 2

Den andre brennvidde oppgaven gikk ut på å ta et portrett med både vidvinkel og zoom, akkuratt likt som den andre oppgaven.

Bildet er tatt med 18mm linse. 

Bildet er tatt med 55mm linse. 

Grunnen til det øverste bildet ikke er like pent som det nederste er fordi brennvidden i vidvinkelen er dratt ut, og den vil da fange med seg mere av bilde, det blir strukket ut. Og da egner den seg gjerne best til landskaps bilder, og ikke portrett. For når jeg stilte linsen til 55mm ble brennvidden mindre og bedre til portrett bilder. 

Brennvidde 1

Idag fikk vi noen øvingsoppgaver i foto. Den første gikk ut på at vi skulle bruke brennvidde. Vi skulle finne en situasjon med tydelig forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn. Vi skulle bruke vidvinkel og zoom, og fokusere på forgrunnen på begge. Så først satte jeg linsen på 18mm og var nærme motivet, og etterpå stilte jeg linsen inn på 55mm og gikk et stykke ifra.
Bildet er tatt med 18mm linse. 
Bildet er tatt med 55mm linse. 

Brennvidde er avstanden mellom linsens senter og brennpunkt. Det som skjer er at brennvidden bestemmer bildevinkelen, dvs. hvor stort område som fanges inn. 

fredag 14. september 2012

Photoshop og Indesign

Denne uken har vi begynnt å jobbe litt med Photoshot og Indesign. Jeg har brukt litt Photoshop før, men kan ikke så veldig mye om det. Og Indesign viste jeg ingenting om. 
Første oppgaven i Photoshop var å ta 3 bilder av oss selv med PhotoBooth og sette dem sammen. 
Etter det fikk vi opplæring i Indesign. Den første oppgaven vår i Indesign var å lage et moodboard, der vi skulle skrive noen ord som beskrev meg. 
Neste oppgave i Photoshop var å lage en magasin forside. 


Og i dag fikk vi som oppgave å lage 2 forskjellige design til et dikt. Et stående og et liggende. 


Og jeg gleder meg til å jobbe mer med disse programmene. 

torsdag 13. september 2012

Oppgave i Photoshop

Vi fikk en oppgave der vi skulle følge en tutorial fra Youtube, der de viste hvordan man skifter øye farge. Så det har jeg gjort et forsøk på. 
Før: 
Etter: 

fredag 7. september 2012

Mediene setter dagsorden

Vi fikk noen oppgaver som vi skulle gjøre i dag i stedenfor å være på skolen pga. elevsamtaler. En av oppgavene gikk ut på å lage et blogg innlegg om hva begrepet dagsorden betyr, og hvorden vi mener at media har satt dagsorden denne uken. 


Media setter dagsorden. Det vil si at de avgjør hvilke saker vi bør være opptatt av. Et eksempel kan være den nye Kontiki filmen. Gjennom aviser og tv blir filmen snakket om, og gitt annmeldelser, noe som gjør at filmen raskt blir et samtaleemne.  



Jeg mener at det mediene har satt dagsorden på i den siste uken har vært Sigrid saken, "Hele norges nabojente". Mediene har i ukesvis fulgt saken. De har snakket med politiet, naboer og familien. Mediene har opplyst lytterene om at de må ta kontakt viss de hadde noen tips om saken, og foreldrene var villige til å gi dusør til de som hadde noen viktige tips om saken. Dager og uker gikk, og ingenting nytt skjedde. De hadde funnet Sigrids sko, en sokk og mobiltelefonen hennes. Alt dette ble sagt helt i starten av saken, og ingen nye spor ble funnet av Sigrid. Men likevel var det denne saken alle snakket om, siden den var i media nesten hver dag. 

Det er mange forsvinnings saker som aldri blir oppklart, men det er ikke alle sakene som blir skrevet så mye om i media, og da blir det heller ikke snakket så mye om. 

Bildet er lånt herfra


torsdag 6. september 2012

Fargelære

Fargeblanding 

Nå skal jeg prøve å forklare forskjellen mellom subtraktiv og additativ fargeblanding.
Det er to fargeblandinger som gir helt forskjellig resultat. Her ser du et bilde av de to fargeblandingene jeg skal blogge om.

Subtraktiv 

Til å begynne med skal jeg forklare hva CMYK står for
Cyan
Megenta
Yellow
Key
CMYK er et subtraktiv fargesystem. Subtraktive fargesystemer begynner med hvitt lys. Det hvite lyse blir absorbert av gjenstanden, og gjennstanden trekker da til seg alle fargene fra lyset, men den reflekterer tilbake den fargen som skal vises. Men hvis du tar å blander flere og flere farger sammen vil det komme minder og mindre lys til fargene. Her må du trekke fra (subtrahere) farger for å få en lysere farge. 
For eksempel: Si at du har et maleskrin og skal blande farger. Du starter med gul og tar litt blå og rødt i, hva ender du opp med da? Jo en svart-grålig farge som ikke er serlig fin å se på. Da klarer ikke lyset å trenge seg gjennom. 

Additativ 

RGB står for 
Red 
Green 
Blue 

RGB er et additativ fargesystem. Her må du legge til (addere) farger for å få en lysere farge. 
Det additive fargesystem er farger som blir vist av lys. De bruker kun de tre primærfargene: rødt, grønn og blåt (RGB). Disse tre fargene vil du finne i alle de andre fargene. Hvis du blander alle tre sammen blir det hvitt. 
Additativ fargesystem blir for det meste brukt til TV- eller dataskjerm og farger via en prosjektor. 

Du kommer direkte til siden jeg hentet bildene fra, hvis du klikker på et av bildene.

Fargekontraster 

Johannes Itten bruker 7 fargekontraster i sin fargelære. Kontrast betyr motsetning, og oppstår når en tydelig kan skille farger fra hverande.
Disse 7 kontrastene skal jeg fortelle litt mer om: 


  • Kulørkontrast
  • Lyshetskontrast
  • Kald/varm-kontrast
  • Simultankontrast
  • Komplementærkontrast
  • Metningskontrast
  • Kontrast i areal




Kulørkontrast 

  • Det at vi har farger er en kontrast til ikke
farger (gråtoner). Primær fargene er klarest.


Lyshetskontrast

Kolører kan gjengir fra lyst til mørk. Dette kommer på lyshetsgraden til fargen. 

Kald/varm kontrast 

Noen farger oppleves som varme, andre oppleves kjøligere Rød er f.eks en varm farge, og blå er en kald farge.
Et varmt bilde 

Et kaldt bilde 

Simulantkontrast 

Når man ser en farge, produserer øyet en komplenmentærfarge, altså den motsatte fargen av den du ser. 


    Komplementærkontrast 

    De fargene som er lengst vekke fra hverandre på skalan har størst kontrast. 

    Metningskontrast 

    Beskriver hvor ren en farge er. 


    Kontrast i areal 

    Hvor mye det er av en farge iforhold til en annen farge, for eksempel 30% orange og 70% blått.