torsdag 5. desember 2013

Tv reportasje om EM i culing

Det første vi gjore da vi fikk oppgaven var å tenke på hvilken sak vi ville snakke om. Vi ville bruke en aktuell sak. Vi kom på sjakk, været osv… Men så kom jeg på at det skulle være EM i curling denne uken. Vi bestemte oss kjapt for å ta denne ideen og jeg begynnte å gjøre litt research om hvem som stod for arrengementet osv… Vi fant ut at det passet best å filme på onsdagen så vi fikk snakket med lærerene om at vi kunne få være på Sørmarka arena den dagen, noe som vi fikk lov til. Jeg ringrte først til Sørmarka arene der Em var og de gav meg nummeret til en som hadde med EM å gjøre, han fikk nummeret mitt og sa at Stål Talsnes skulle ringe meg opp siden han hadde ansvar for mediene. Stål Talsnes har lang erfaring i tv og jobber i TV2. Vi fikk avtalt med han at vi skulle komme onsdag morgen rundt klokken ni, da viste han oss rund og hvordan det fungerte, alt fra hvordan vi kunne filme og hvor til hvordan spillet fungerte. Vi fikk også hvert vårt kort som vi måtte ha rundt halsen slik at vi fikk tilgang til medie huset der satt vi sammen med de andre medie journalistene. Vi var der til rundt to halv tre.




Jeg gjore litt research i forkant før vi gikk. Vi bestemte oss for at jeg skulle skrive spørsmålene og intervjue personene og være reportenen og Justin skulle filme og være fotograf. Vi filmet først rundt i arenaen, vi filmet banen med spillerene som spilte og etterpå skulle vi intervjue. Vi prøvde oss først på en mann som var en hjelper. Etter vi hadde intervjuet han gikk vi å intervjuet spillerene og treneren. Jeg måtte vite litt om spillerene hva de het og hvem som spilte på lag. Jeg skrev noen spørsmål som jeg tok med meg på en blokk. Det var jeg som intervjuet og det var Justin som filmet intervjuene snuttene.

Jeg ville jobbe i helgen og Justin ønsket å jobbe etter på mandag, så vi skrev hver vår blokk. Blokken leste jeg inn på mandag. Og reportasjen har jeg redigert i helgen og på mandag. Det var veldig hjelpsomt med veiledning der fikk jeg noen tips og hjelp.

Apus, i anslaget forteller vi hvor vi er og viser bilde av hvor vi er vi forteller også tid. Presentasjonen forteller hva saken handler om her viser jeg publikum og spillerene som spiller curling. I utdypningen forteller jeg litt mer om hva dette handler om her snakker jeg om hvordan Norge har gjort det og ligger ann og om EM i curling. Slutten sier jeg hvordan kampen endte og hva Norge må gjøre for å komme til finalen, og et avsluttene klunk fra et par av kulene.

Kildekritikk, vi har jo gått til profilerte folk reasertchen fant jeg fra aviser som for eksempel Stavanger aftenblad og wikipedia osv…Stavanger Aftenblad er en av våre skriftlige kilder, den brukte jeg for å sette meg litt inn i hvor godt Norge hadde gjort det så langt osv…Dette er en troverdig kilde og nøyaktig og egnet. Domenet slutter også med .no som er en norsk kilde. Jeg leste også i avisen og saken ble skrevet dagen før vi intervjuet de saken er oppdatert og eksakt. Wikipedia brukte vi for å finne navnene og alder, den er ikke helt troverdig men nokså vi dobbel sjekket med å søke på navnene på google hvor vi fikk opp flere saker om de. Pål Trulsen er vår primærkilde og han er også en muntlig kilde. Han er troverdig kanskje ikke så objektiv men nøyaktig siden han er gjerne en av de i Norge som kan mest om curling og er derfor veldig relevant for oss, han er også egnet siden han er landslagsjefen for curling. Sekundærkilden vår var å få tak i en av spillerene og vi fikk ta i en, men jeg og Justin var ikke helt klare jeg hadde ikke tatt opp lyden og Justin hadde ikke filmet så vi kikket som to galne etter en annen spille som vi kunne intervjue og da fant vi Christoffer Svae. Han er en av spillerene og er en troverdig kilde der vi får informasjon fra hvordan der er å spille curling. Vi kunne gjerne ha snakket med en publikummer også hvordan de opplevde arrengementet. Kildekritikken har jeg vurdert etter TONE troverdighet, objektivitet, nøyaktighet og egnethet.

Den musikken som jeg har valgt å bruke er introen eller vignetten. Men når vi var ute og filmet passet vi på å ta opp mye miljø lyder kontentum, alt fra regnet ute til folke jubelene inne. Vi brukte iphonen til å ta opp lyden med når vi intervjuet, og voice overen eller blokken tok vi opp i redigeringsrommene.

De grafiske elementene som er med går igjen som en rød tråd. De har de samme fargene og logoen er også alltid oppe i høyre hjørne når reportasjen starter.

Da vi kom fikk vi opplæring i hvor og hvordan vi fikk filme. Vi måtte holde oss på utsiden av banene og ikke komme over en grense. Vi fikk stå på en rampe som de hadde bygget opp. Vi fikk lov til å intervjue spillerene om vi fikk lov men vi måtet vente til slutt etter de store mediene hadde fått snakket med dem.

Når vi filmet var vi veldig bestemte på at vi måtte få mye bilde materale. Vi viste ikke hvordan det så ut og hvordan det var å være der så vi hadde ikke laget en plan med at den og den vinkelen skal vi ha sammen med det og det bildet. Vi filmet det som vi syntes kunne være med i tv reportasjen, vi brukte ikke alle klippene men det er bedre med for mye enn for lite filmmateriale. Når vi skulle filme selve kampen stod vi forskjellige plasser alt ifra om Norge spilte kulene mot oss eller andre siden av banen. Vi fulgte også bevegelsene til spillerene med å panorere kameraet mens de gled på isen. Vi filmet også med ulik zoom så vi kunne klippe i bevegelsene så vi får en myk overgang mellom de ulike klippene som vi filmet. Når vi filmet intervjuene prøvde vi å passe på å ikke kutte hodene og kutte under brystet.

Noen ganger gikk det gjerne litt kjapt med å sette opp kameraet så det hendte at hodene ble kuttet litt, kameraet tiltet litt opp og ned mens intervjuene pågikk fordi en av skruene var ikke helt skrudd igjen sikkert, dette virker gjerne som litt støy i bildet. Lyden i bakgrunnen kan kanskje virke som støy men det er med på å beskrive plassen og stemningen vi er på jeg har også skrudd ned miljølyden slik at den ikke skal høres like godt når jeg snakker.

Jeg har også klippet det til slik at takseten blokken passer til det som bildet viser. Som for eksempel når jeg sier at Tjekkia må kostes av banen så viser jeg at de Norske curling guttene koster for harde livet, og et annet eksempel er når jeg sier at de kan skli inn i finalen viser jeg at en av de Norske spillerene sklir bortover på isen.

Lyset inne i arenaen var bra så vi fikk godt lys ikke gult lys som vi pleier å få inne. Vi brukte ingen ekstra lyskilder og vi fikk beskjed om at vi ikke fikk bruke blits.

Nyhetskanalen vår LJTV Sport, Justin og meg ønsker å formidle budskapet om at det er EM i curling i Sørmarka arena i Stavanger. Dette ser du allerede i anslaget som er et bilde av Sørmarka arena og neste er bilde av curling spillerene som spiller. Kanalen som vi sender dette gjennom er film og video som kan formidles gjennom tv og internett. Mottakerene er de som ser på det for eksempel på sports nyhetene om det hadde vært en ordentlig tv reportasje og internettet. Målgruppen er folk som er intresserte i sport og curlig, det kan også være for folk som er i Stavanger og synes det er kjekt at det skjer en så stor begivenhet her. Dette er tekstmodellen og prosessmodelen og kommunikasjonsmodellen som jeg har snakket om og hvordan jeg føler de har vært i filmen vår.

Budskapet er at det er EM i curling i Stavanger og jeg mener at det kommer godt frem vi viser hallen, spillerene, treneren osv…Vi viser hvordan stemningen er og livet i hallen med all jubelen. Vi forteller også hvordan de opplever arrengementet.

For å fremme budskapet gikk vi til topp kildene. Vi gikk til de det handler om nemlig spillerene og treneren.

Dette var en veldig kjekk oppgave synes jeg! ;-)

torsdag 7. november 2013

Plakat og dvd cover

De siste to ukene har vi jobbet med å lage plakat og et dvd cover til filmen vi laget. Det har vært en kjekk periode med mye jobbing.

Jeg startet med å lage skisser og et tankekart. Jeg hadde mange ideer som jeg skisset opp og skrev til hva jeg ønsket å vise. Jeg vil si at resultatet ble til slutt litt anderledes enn skissen. Jeg har endret og tatt bort ting men også satt inn nye objekter. 

Målgruppen for filmen, plakaten og dvd coveret er for ungdommer fra ungdomsskolen til videregående.   Jeg vil si at denne filmen er også for både jenter og gutter. Filmen spiller mye på humor noe som gjør denne filmen til en komedie, men det er også med en konflikt som oppstår mellom protoganisten og antagonisten noe som jeg vil si gjør denne filmen til en dramakomedie. Vi har valgt å bruke lyde effekter og musikk som et virkemiddel og ikke manus, dette er med på å underbygge det morsomme i filmen vår med disse lydene som gjerne gjør situsajonene og konfliktene i filmen enda større. 

Jeg vil si at ungdommer er målgruppen fordi det er gjerne noe disse kan oppleve. De går på skolen kan gjerne oppleve en lik situasjon, men de ser det humoristiske i dette siden vi setter alt på spissen selv om det er litt alvor i det. 

På plakaten og dvd coveret valgte jeg å gå for en enkel, ren og klassisk stil. Jeg har brukt fargene svart, hvit, grå og rød. Disse fargene går også igjen i skjorten til justin. 

Hvis vi ser på Crap reglene som vi lærte om i fjor så har jeg tenkt på dem en del når jeg har laget plakaten og dvd coveret. 

Contrast - Det er farge kontrast svart og hvit. Svart og hvit er den sterkeste kontrasten mellom lys og mørke. Det er også kontraster i fontene og størrelsene på tekstene og form. Her kan du se plakaten med fargene. 


Repetition - Fargene går igjen som en rød tråd gjennom både plakaten og dvd coveret. Jeg har også brukt flere ganger de samme skrift typene. Det er også samme mellomrom mellom de forskjellige tekst boksene som for eksempel i overskriften. Det er også noen grafiske elementer som går igjen på begge de plakatene og dvd coveret, og størrelsene er også like på noen av tekstene som jeg har på plakaten og dvd coveret. Her har jeg sett inn noen bokser som viser noen av stedene jeg har brukt dette. 


Alignment - Tekstene og objektene ligger på linje, for eksempel hvis vi ser på bildet av dvd coveret har jeg sett linjnene opp med en blå strek. 

Proximity - Jeg har gruppert sammen det som hører sammen, overskriftene er satt sammen av fire elementer tre tekstbokser og en rød boks disse står tett sammen slik at du forstår at disse hører sammen. Det samme har jeg gjort når jeg har laget den lille boksen på venstre side. 
 

Hvis vi følger aida prinsippet 

Rød er en blikk farge som gjør at vi gjerne blir tiltrukket denne og den hvite bakgrunnen som lyser opp hele plakaten og dvd coveret. Alle objektene har jeg laget i illustrator alt fra logoene til meg og Justin jeg har også tatt foto som er redigert i photoshop og så er alt sett sammen i Indesign. 

Her er plakaten, dvd coveret og cd platen jeg måtte endre den siden jeg hadde en skrive feil 



 


Personaer 
Her skal jeg skrive om tre forskjellige personer som denne filmen kan være for som jeg mener er for målgruppen. Her skal jeg skrive demografisk, psykografisk og teknologisk. Demografisk skiver du kjønn, alder bosted, utdanningsnivå og økonomi. Psykologisk skriver du om holdninger, verdier, motivasjoner og interesser. Teknologisk skiver du om hvilken teknologisk kompetanse her de, og hvilke teknologier ønsker de å bruke? 



Personaer 
Lisa er en jente på 14 år hun går på ungdomsskolen. Hun bor i Sandnes i en hvit hus på Stangeland. Lisa er for ung til å jobbe men hun får 1000 kr i måneden. Hun er en aktiv jente som går går på håndball to ganger i uken. Hun er også veldig glad i dyr og har selv en hund som heter Lassie. Hun er en ansvarlig person og er i elevrådet på skolen sin som jenter flest er Lisa glad i å shoppe så hun kjøper ofte nye klær til treningen. Hun har en pc men på skolen bruker de mest bøker og skriver for hånd selv. 

Rune er en gutt på 17 år han går på resturant og matfag på en videregående skole. Han bor i Stavanger. Han er veldig glad og har interesse for å lage mat hjemme og på skolen, han har en deltidsjobb på Egon i Stavanger der han lager mat annen hver helg og noen ganger når de trenger ekstra folk så kan de ringe til han. På fritiden er han glad i å være sammen med kjæresten sin som han gjerne lager mat til. På skolen jobber de mest på kjøkkenet men han har datakunnskaper som han bruker når de har andre fag som for eksempel norsk hvis de skal skrive en stil. 

Liv er en jente på 18 år hun går på medier og kommunikasjon på Vågen videregående skole. Hun bor i Sandnes. Hun er veldig glad i å tegne og male. Hun har deltat på noen utstillinger med bildene sine og har også solgt noen. Hun får også penger av foreldrene sine hun får 1400 kr i måneden som skal rekke til mat på skolen. Liv er også politisk engesjert og er med i unge høyre. Hun har gode datakunnskaper og har lært mye når hun går på medier og kommunikasjon. 

Prosessmodellen og Tekstmodellen 

Det er jeg som er sender, jeg ønsker å formidle budskapet mitt om at dette er en kjekk og humoristisk og leken film som jeg ønsker å vise at filmen handler om elever som går på en skole med en rebell, noe som du kan se i overskriften og illustrasjonene, dette mener jeg er innkodingen, avkodingen kan gjerne være litt vanskelig siden det kan gjerne virke som at det er rebellen som er antagonisten men det er jo egentlig nerden som er antoganisten, dette kan gjerne kan virke litt rart siden det pleier å være nerden som er utsatt for mobbing, rødfargen er også med på å påvirke ubevist den utstråler viljen til rebellen og kampen mellom de, støyen i plakaten eller dvd coveret kan være alle de forskjellige logoene men i den de hører jo med, mottakeren en målgruppen min ungdommer. 




En film plakat skal få frem filmen på en best mulig måte. Det er mange forskjellige plakater det kommer ann på filmene, er det en komedie eller drama osv… Jeg synes at de fleste plakater har noen fotografier eller illustrasjoner som er hoved blikk fanget. Plakatene følger crap reglene og han fine komposisjoner. En plakat bruker vanligvis som regel to til tre forskjellige skrift typer eller fonter som vi sier. Skriften kan ha mye å si for plakaten den kan få frem stemningen sammen med farger og bilder. De har også med en tittel, navn på skuespillerene og de som har vært med å produsere filmene. 

torsdag 24. oktober 2013

Film redigering

Jeg har jobbet med å redigere filmen i noen dager nå. Jeg har klippet og variert hastigheten på klippene, og lagt til musikk. Vi har ikke manus så musikken i denne filmen er viktig, den skal spille på patos som er følelser. Jeg har også endret på lysbruken ved å bruke Three-Way Colour Correcter. Og endret lyset fra litt gul aktig til litt kaldere med hvitt grønt og blått. Jeg har tenkt på fargebruken at de forskjellige fargene betyr forskjellige ting og for å få frem budskapet mitt. Disse fargene er med på å skape en kulde som viser at disse to er "fiender". Når Justin går ned gjennom gangen til klasserommet er veggene rundt han blå. Du ser også at han har en instilling som virker kul og rolig, noe som også fargen på veggen utstråler ro og orden.

Jeg følte at det var veldig bra å ha perioden med film analyse først, siden da la du gjerne merke til ting som du ellers ikke ville tenkt på som for eksempel fargebruken. Jeg synes at dette har vært en kjekk periode med mye jobb men også moro.






mandag 21. oktober 2013

Filmopptak

Idag har vi brukt hele dagen på skolen til filming.

Vi har brukt og lånt utstyr frå skolen. Vi brukte et kamera stativ, videokamera og dolly. Fredrik hadde med kamera som vi også brukte til å ta bilder med. Mye av filmingen vi gjore i dag var panorering og zoom. Jeg har også startet å redigere filmen i premiere.

Vi har jobber en stunn med planlegning. Alt fra skriving av shotliste, skisser og planlegning av utstyr som vi trengte samt kostymer. Vi snakket sammen på søndagen dagen før vi tok opptakene om hva skuespillerene skulle ha på seg. Vi brukte veldig aktivt story boardet og skissene for å se hvordan scenene skulle se ut. Jeg som regissør har ansvaret for lysbruken, og vi fikk hjelp av Levi som slo av lyset i en scene og Justin slo på lommelykten.

Som regissør har jeg ansvaret for å finne locations. Justin og jeg fikk gjort avtaler om locations. Vi spurte om å få bruke klasseromet og gikk ned til servic senterer for å låne, reservere gymsalen.

Justin skal være rebellen som utvikler seg gjennom filmen. Han er protagonist. Så han skal være en person som ikke bryr seg så mye om skole i staten, men etter jeg som er nerden ler av han blir han veldig irritert og endrer karakter. Jeg er en nerd som er skole flink og får stort sett best karakter, og ler av andre som får mindre. Jeg er antagonisten. Men nerden får en dorligere karakter en rebellen til slutt og da blir hun sur.

Jeg instruerte skuespillerene og sa hva de skulle gjøre og når. Så det kunne være noen ganger vi måtte ta flere klipp av samme scene for å få det rette uttrykket til personen. Som for eksempel når jeg som er nerden skulle spille sur og irritert over en dorlig karakter som jeg hadde fått, den måtte vi ta et par ganger siden det var vanskelig å ikke le for meg. Men det var veldig greit at jeg og Justin var skuespillerene siden vi viste jo hvordan vi ønsket at karakterene skulle fremstå.

Vi fikk tatt å filmet nesten alt men når jeg satte meg ned for å gå gjennom opptakene ser jeg at vi mangler noen småting. Min tittel på settet er regissør. Jeg synes vi har fordelt oppgavene våre godt. Jeg som regissør, Justin som script og Fredrik som kameramann, kinematografien. Vi gjør våre egne oppgaver men vi hjelper selvfølgelig hverandre hvis det er for eksempel ting vi har glemt osv... Som for eksempel så skulle vi ha bilde av en klokke, da kom jeg på at jeg hadde sett en klokke i et rom i andre etasje som jeg hadde gått på kunst skole før så da gikk jeg og Justin ned for å spørre om å låne den, og det fikk vi. Men stort sett hadde vi propsene på plass.

Jeg har jobbet godt sammen med både script og kameramannen. Sammen med skipt passet vi på at det ikke skulle være gjenstander eller personer som stod i bildet mens vi filmet som kunne være med på å lage støy i bildet. Jeg jobbet også godt sammen med kameramannen, jeg var alltid med å så på hvordan utsnittet var og hvor høyt eller lavt stavtiet skulle stå, etterpå så jeg på klippet og hvis jeg ikke var fornøyd tok vi det som regel opp på ny. Her er noen bilder fra denne dagen.

Dagen etter, på onsdag tok vi opp de opptakene som vi manglet. Vi slet med å filme føttene som skulle gå samtidig som vi panorerte. Tormod så at vi ikke fikk det helt til så han viste oss en genial oppfinelse som han hadde laget selv. Det var en plate som han hadde satt hjul under og et par rør som du skulle sette den oppå, og det funket helt supert! Bildene ble kjempebra med panoreringen men når vi la klippene av filmingen inn på pcen så vi at de var tatt opp i feil format, og hadde mye dorligere kvalitet enn de andre opptakene våre, så jeg bestemte meg i allefall ikke for å bruke dem siden jeg ville ikke at det plutselig skulle dukke opp klipp som er skurrete.









 

fredag 18. oktober 2013

Skisser

Idag har jeg tegnet skisser til shotlisten. Tegningene er bare skisser så de er ikke tegnet så nøye men vi har fått med hvor nærme og hva personene skal gjøre. Vi har også funnet ut hvem som skal være hoved skuespillerene, jeg skal være nerden og Justin skal være rebellen. Grunnen til at vi valgte å bruke oss som skuespillere er at vi er alltid tilgjengelige siden dette er vår film for hvis vi skulle fått noen andre fra klassen ville det gjerne blitt vanskelig å finne ut nå og hvor siden de også skal lage sin egen film. Vi må spørre etter statister i helgen. Vi har også valgt å ikke ha manus og dialog, siden vi ønsker heller å bruke musikken og effektlyder som virkemideler i denne filmen. Her er det ferdige storyboardet.

Jeg som regissør er egentlig sjefen. Det er jeg som har mest å si når det kommer til bestemmelser, som for eksempel det visuelle uttrykket. Jeg bestemmer også lyden, hvordan filmen skal bli seendes ut og høres. Det er også jeg som skal instruere skuespillerene og vise dem hvordan og når. Derfor er det jeg som har tegnet skissene slik at det er jeg som vet hva de betyr og hvordan skuespillerene skal oppføre seg, altså jeg instruerer dem.






Her er bildene av skissene











tirsdag 15. oktober 2013

Shotliste


I dag jobbet vi med shotlisten til filmen. Vi jobbet godt sammen og alle kom med ideer og innspill både når det kom til kameravinkler, scener, musikk osv... Jeg var ikke på skolen den dagen oppgaven ble utdelt så det var Justin og Fredrik som kom opp med ideen men jeg har aktivt vært med og komt med mange forslag! 

Her er shotlisten som vi har jobbet med i dag. 
(den er ikke helt ferdig ennå men den skal bli utarbeidet til et storyboard som skal bli levert på fredag) 






Film produksjon ide

Vi skal lage en film basert på hollywood modellen. Filmen skal vare i tre minutter. Jeg skal jobbe sammen med Justin og Fredrik, men vi kunne velge selv om vi ville jobbe alene eller i en gruppe med opptil fire personer. Vi skal dokumentere hva vi gjør med å skrive hyppige blogginnlegg. Blogginnleggene skal bli vurdert individuelt og karakteren vi får på innleggene går inn på mediepruduskjons karakteren.  




Dette er et bilde av hollywood modellen. Den er delt opp i tre deler. Det er en start, midtdel og slutten. Starten består av hovedsaklig av intrdouksjonen der vi blir kjent med karakterene og miljøet og problemer. I starten blir du introdusert, midten blir vi konfrontert med problemene og tempoet øker og stresset. I slutten er innholdet klimaks, det vil si høydepunktet i filmen og det blir en løsning på problemet. 

Det er viktig at alle i gruppen skal jobbe med noe. Jobbene som vi skulle fordele er regi, script, kamera og lyd. Vi har fordelt det slik at Jeg skal jobbe med regi og lyd, Justin skal jobbe med script og lyd, og fredrik skal filme. Vi skal selvfølgelig hjelpe hverandre underveis. 

Ideen vår er hovedsakelig en nerd og en rebell der nerden "mobber" rebellen siden han får bedre karakter enn han og rebellen endrer seg og blir til slutt selv en nerd og gjør det bedre en hann slik at han får ta pay back. 


Anslag 
Rebellen får en dårlig karakter på en oppgave, han/hun ser på nerden som ler av han, fordi han får en bedre karakter enn Rebellen, Rebellen bryr seg ikke mye men blir til slutt irriterd av Nerden. 

Konflikt 
Klassen får en ny oppgave, men denne gangen vil protagonisten vise nerden at han er bedre, og begynner å øve. 

Løsning 
Protagonisten lager en plan og begynner på oppgaven. Han ønsker å få det til og gjør alt for å oppnå målet sitt. Løsningen hans er at han jobber med å øve. Og han får det til. 

Antagonist er nerden, han får gode karakterer, har ond latter, ser ned på protoganisten, fugleperspektiv. 

Protoganisten er rebellen, han får dorlige karakterer, han er sur på nerden, og ønsker å ta pay back. 

Story 
Klassen får utdelt karakterene sine igjen og Rebellen ser veldig glad ut, han smiler til nerden på en nedrakkende måte, Rebellen er avslappet og og ser ut som han har ingenting å vær beskymret for
Nerden får karakteren sin, han får ikke 6er denne gangen, han får 5er
Nerden ser irritert ut og ser bort til Rebellen som fikk vite at Nerden "bare" fikk 5er 
Protagonisten får karakteren sin og ser sjokkende på den, nerden ser på karakteren og begynner å le, protagonisten fikk 4er/3er
Protagonisten ser fortsatt sjokkende på karakteren sin mens Nerden har latterkrampe
Rebellen tar på seg nerd briller, Vi får vite at han tar opp kampen og blir nerd selv (personlig utvikling). 





mandag 16. september 2013

Film Øvingsoppgave

Nå skal vi jobbe med film i dyv uker. Denne uken skal både a og b klassen gjøre det samme, vi skal få opplæring og gjøre øvingsoppgaver. Neste uke så starter a klassen med filmproduksjon der de skal gjøre filmproduksjon og vi i b klassen skal jobbe med filmanalyse, og så bytter vi når vi er ferdige. 

Idag har vi jobbet med en øvingsoppgave i film. Vi ble delt opp i grupper på ca 4 stykk. På gruppen var det meg, Lena, Roar og Patrick. Vi skulle velge en av oppgavene som vi ønsket å gjøre, og vi valgte oppgave to, Et spøkelse lever på Vågen, men ingen er redde eller bryr seg om det. Noen står i gangen. Spøkelset prøver å få kontakt med gruppen men ingen bryr seg. 

Ideen vår er at Patrick skal være spøkelset og Roar skal være en normal gutt. Spøkelset prøver å få oppmerksom heten til Roar sånn at han kan skremme han, men roar reagerer ikke siden han er for opptatt av mobilen sin. Så tar til slutt spøkelset en chipspose for å trøstespise og så ser Roar chipsposen og ser på spøkelset. 

Vi startet med å skrive manus og så tok vi bilder av hvordan vi ønsket at kameravinklene skulle være om det skulle være totalbilder eller nærbilder. 

Her er noen av bildene som vi tok: 







Her er manuset: 







torsdag 5. september 2013

Gatekunstner Mormor

Jeg har valgt å blogge om gatekunstneren og illustratøren Mormor. Han kommer fra Aarhus i Danmark. Jeg valgte å blogge om han siden jeg syntes han skilte seg litt ut. Hans tegninger var på en måte mye "enklere" og "renere" enn de andre gatekunstverkene som jeg har sett. 
 
Han sier selv at han alltid får inspirasjonen sin fra folk og de plassene som folk er. Han mener det at hans kunstverk bør kommunisere med folkene som bruker lokasjonene der hans kunstverk er plassert.  Han ønsker å lage noe unikt hver gang han utformer et kunstverk uansett om han lager et kunstverk til en stor bedrift eller en liten leilighet. 

Han lager kunstverkene med penn og papir og klistrer det så til veggen eller andre gjenstander rundt om kring. Men det ser også ut som om han tegner noen ganger direkte på vegger. 

 

Hans uttrykk er lekent selv om han ikke bruker noen farger, han bruker bare hvit og svart. Han har nylig fått laget en app der DU kan fargelegge illustrasjonene hans selv. Her finner du appen: https://itunes.apple.com/dk/app/ideal-paint-hd-mormor/id569450492?mt=8&affId=1929404 

Tusen takk til kildene, kilder til bildene: 
http://www.wollawonka.com/blog/interview-mormor-street-artist-tshirt-art 
http://cborggaard.wordpress.com/2012/10/24/mormor/ 
http://withoutg.com/2011/05/12/mormor-street-art/ 

tirsdag 3. september 2013

Øvingsoppgave blomst

 
Her har jeg redigert inn tegningen av en blomst og satt den på en murvegg. Jeg har brukt verktøyet distort og redigert opacityen.

torsdag 30. mai 2013

Fri plattform - Refleksjon 2b




Produktet mitt er rettet mot ungdommer, rettere sagt de som skal søke videregående opplæring til neste år. Målgruppen er altså ungdommer i 10. klasse som enten er sikre, eller usikre, på om de ønsker å søke medier og kommunikasjon på Vågen videregående skole. Budskapet er å gi leseren et inntrykk av alle de opplæringsmulighetene som medier og kommunikasjon på Vågen tilbyr. Alt fra å bruke et speilreflekskamera til å jobbe med ulik programvare. Mitt produkt skal da være “til hjelp” slik at de blir interessert i denne studieretningen og ønsker å gå på Vågen.

Jeg som sender ønsker å sende ut et budskap om at det ser kjekt ut å gå på Vågen. At brosjyren skal virke inspirerende og gøy å lese og gi en skikkelig ”pepp talk” til elevene som lurer på om de skal søke. Gjennom brosjyren, som er mitt medium, kan mottakeren få en opplevelse enten ubevist eller bevist. Fargene jeg har brukt er "glade" farger.  Disse fargene sender ut et signal som er motiverende for mottakeren som ubevist tolker at det er gøy og gå på medier og kommunikasjon på Vågen Videregående skole. Illustrasjonene som jeg har laget er ment til å få en reaksjon ”det vil jeg også kunne lage!”. Som sagt så har jeg valgt fargene med omhu, jeg har blandet inn fargene som er i Vågen logoen. Jeg har også tatt igjen blå fargen som representerer medier og kommunikasjon på forsiden siden dette er en brosjyre som omhandler dette. Tanken bak illustrasjonene var å blande flere typer teknikker, jeg blandet foto og grafisk for å vise mangfoldet av det vi jobber med på vågen og budskapet jeg ønsket å formidle.

Støy i produktet er noe som en vil prøve å forhindre. En ting som jeg kan se som kanskje kan være en støykilde er faguttrykkene som jeg har brukt. I selve tekstene som jeg har skrevet har jeg brukt en del faguttrykk som vi har lært gjennom dette skoleåret. Som for eksempel moodboard. Dette kan være en støy kilde for mottakeren. Men på en annen side kan fremmedordene være spennende og mottakeren tenker kanskje: hva er et moodboard, det har jeg lyst til å lære mer om. En ting som jeg kom på jeg kunne gjøre var å lage en liten boks der jeg skrev hva disse faguttrykkene betyr. De vanskelige ordene kan være en støykilde for elever som gjerne ikke er så motiverte, de skumleser kanskje bare gjennom teksten, leser et fremmedord, og tenker ikke noe mer over det. Men en elev som er motivert, studerer gjerne siden mer og finner ordforklaringen på siden.

En annen mulig støykilde i mitt produkt kan muligens være at det er brukt for mange elementer i illustrasjonene slik at mottakeren kan bli noe forvirret i forhold til innholdet i studiet. På en annen side ønsker jeg med dette å uttrykke det mangfoldet av muligheter som finnes her på Vågen for å pirre interessen til flest mulig elever.

En utfordring kan være forsiden. Forsiden kunne kanskje med fordel være litt mer ”spennende”, slik at produktet umiddelbart vekket mottakerens interesse. En ting jeg kunne ha gjort for å forbedre den var å ha en slagkraftig overskrift, som for eksempel ”Et mangfold av muligheter…”, eller for eksempel ”Er DU kreativ?”. Jeg valgte heller å la illustrasjonene stå alene for å vekke oppmerksomheten istedenfor typografi. Om dette var et riktig valg, vil det sikkert være ulike meninger om. Men jeg har valgt å følge en rød tråd gjennom hele brosjyren, hvor illustrasjonene er blikkfang.